Szatmárba vág (ötletek tőletek)

Van egy színházunk, van egy kultúrházunk, pár rendezvény, és azonkívűl a poros utcák és apró örömök maradnak a mindennapokra. Meggyőződésünk, hogy ebből a városból sokkal többet ki lehet hozni. Főképp rendezvényekre gondolunk, amelyek egyszerre emelik a kulturális életminőséget, és hozzájárulnak egy pozitív városkép kialakításához. Majd, hosszútávon,  érkeznek a befektetők, lesz utca, járda, legalábbis mi így rakjuk össze a képet.

Ebben a rovatba olyan ötleteket várunk, amelyek megvalósíthatóak, és városunknak haszna lesz belőle. Nem ígérjük, hogy megvalósítjuk, viszont ez a nulladik lépés. Elöljáróban annyit, hogy semmilyen témán kívűli vagy trágár, (menjen a …. úr a …. anyjába) kommentet nem engedünk be, mert ez a játék nem erről szól. Pár példa, a srácoktól:

Utcazene fesztivál: ott a Gyuszi-gödör (az ÚjKözpontban, a két bank közti homorú tér, amely elég gyorsan öregszik), onnan a korzóig, másik irányba a nagy házig, a gödörben kis színpaddal. Mindenhol a világon (Berlin, Gedaechtnis-templom, Prága, stb) a minőségi utcazene a városi kultúra része. Nem kéregetőkről van szó, hanem olyan művészekről, akik bármilyen okból ezt a stílust művelik. Hogyan lehet összeszedni őket? Ha Veszprémnek sikerült, nekünk miért ne sikerülne? El kell nevezni a kicsi színpadokat, ügyes PR-munkával egy kellemes szombat délutánt össze lehet hozni, amelyre felfigyel a központi sajtó is, és megtudják, merre is van Satu Mare. (küldték: a srácok)

Reklámzabálók éjszakája, óriáskivetítőn. Szintén a Gyuszi-gödörben ülnénk, régi stílusú fotelekben, popcornnal a kézben, vidáman, a BRD vagy egy másik épület oldalára pedig egy óriási vetítővásznon (mint a TIFF-en) egész éjjel vetítenénk a jobbnál-jobb díjnyertes reklámfilmeket. De, lehet más helyszín is találni. Ez a típusú találkozás a médiát aktívan fogyasztó fiatalok és polgárok körében lenne népszerű. Nem vonzana turistákat, de nem is kell. Csak jól éreznénk magunkat és belaknánk a helyet. (küldték: a srácok)

Extrémsport parádé az Új Központban: bike trial, skateboard, bmx, mtb, fmx, görkori, és minden ami a fiataloké de nem drog. A beatboxtól a freestyle-ig minden. Sok, kis költségvetésű ingyenes buli az aktív fiatalságnak. Garantált médiafigyelem, és egy plusz indok, hogy miért ne kövesd az unokatesód Portugáliába. Ja és ez egy rendezvény, amelyhez mindig akad szponzor. Ha a Balaton mellettieknek sikerült, nekünk miért ne? (küldték: a biciklis srácok)

Képeket a szatmar.ro-tól és a flickr-től csoreltünk.

Nyári mozi: ha már másmilyen nincsen :) Én nagyon hiányolom… igen, nekem unalmas a dévédé előtt gubbasztani, amikor sörözve is lehetne a langy nyári szélben…. ahh, de költőire sikeredett :)

Szatmárhoz kötődő kisfilmek, Szatmár megyében készült olyan alkotások kerülhetnének bele, amelyeket nívósabb tévéállomások rendeltek meg, és nem a baleseti jelentések és a rémségek ihlette tévések műve… c

Divatbemutató – Vannak nekünk divattervezőink, és vannak nekünk divatbábjaink, amelyek saját kábuzkon mozognak, és némiképp anorexiásak, de a korstílnek abszolút megfelelnek. Őket kellene kedvesen összehozni, és tartsanak divatbemutatót egy-egy szombat este, de akár sorozatot is. De könyörgünk, hogy ne délben és ne reggel, mert utóbbinál a népesség még alszik, főleg ezek célközönsége, előbbinél pedig a hőgutta erős fenyegetettséget jelenthetne. Erre is tökéletesen megfelel a Koposzú sétány, főleg a repülőgép navigáláshoz kivilátgított része a szobornak álcázott sziklák között. (küldte: Cicalááány)

Graffiti verseny/bemutató – olyan sok a szomorú, kopár, szürke vacak fal, és olyan sok az alkotni vágyó fiatal, aki a polgimesteri hivatal által kijelölt helyen kiélhetné magát. A tőszomszédságunkban – már ha 150 kmre -es körzetet annak lehet venni – tudniillik Debrecen, Nyíregyháza és Nagyvárad hemzseg és zsezseg ilyetén művészektől, akikkel erőt lehetne összemérni, és az összkép egy-egy vidám betonkerítés részlet vagy bohókás közterületet behatároló falrészlet lenne. Látványnak sem semmi…(küldte: Cicalááány)

Gasztronómiai találkozó – elég ha csak a szomszédba megyünk, tudniillik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, amely tudja magáról, hogy Mo egyik legelmaradottabb területe, de tudta azt is, hogy valamivel vonzani kellene a turistákat. Akor ötlött eszébe, hogy vannak neki finom kajáit, amelyekért akár turisták hajlamosak vándorolni. Nézzükcsak, mi meg éppen a leszakított Szatmár megye egyik darabja vagyunk. Nekünk is vannak kajáink, amelyek vonzóak. Töltött káposzta, ki a fene ne ismerné? De van még egy rahedli kaja, amely köré ki lehet építeni egy újnyalogató, és jaj de finom felkiáltásokkal teli találkozót… (küldte: cicaláány)

Várjuk a jobbnál-jobb ötleteket, de nyugi, még van a tarsolyunkban…

Hozzászólások
 1. Adrian Pop szerint:

  Teljesen egyett ertek veletek es gratulalok a cikkhez. Szerintem is sokmindent lehetne maskepp csinalni ebben a varosban. Mindigis igy gondolkodtam es orulok hogy nem en vagyok az egyetlen. Lehetosegek mindig vannak. ( Imi cer scuze dc sunt greseli de exprimare, am rugat o prietena sa ma ajute sa scriu in maghiara )

 2. Cicalááány szerint:

  Divatbemutató – Vannak nekünk divattervezőink, és vannak nekünk divatbábjaink, amelyek saját kábuzkon mozognak, és némiképp anorexiásak, de a korstílnek abszolút megfelelnek. Őket kellene kedvesen összehozni, és tartsanak divatbemutatót egy-egy szombat este, de akár sorozatot is. De könyörgünk, hogy ne délben és ne reggel, mert utóbbinál a népesség még alszik, főleg ezek célközönsége, előbbinél pedig a hőgutta erős fenyegetettséget jelenthetne. Erre is tökéletesen megfelel a Koposzú sétány, főleg a repülőgép navigáláshoz kivilátgított része a szobornak álcázott sziklák között.

  Graffiti verseny/bemutató – olyan sok a szomorú, kopár, szürke vacak fal, és olyan sok az alkotni vágyó fiatal, aki a polgimesteri hivatal által kijelölt helyen kiélhetné magát. A tőszomszédságunkban – már ha 150 kmre -es körzetet annak lehet venni – tudniillik Debrecen, Nyíregyháza és Nagyvárad hemzseg és zsezseg ilyetén művészektől, akikkel erőt lehetne összemérni, és az összkép egy-egy vidám betonkerítés részlet vagy bohókás közterületet behatároló falrészlet lenne. Látványnak sem semmi…

 3. Cicalááány szerint:

  Nyári mozi, ha már másmilyen nincsen 🙂 Én nagyon hiányolom… igen, nekem unalmas a dévédé előtt gubbasztani, amikor ösörzve is lehetne a langy nyári szélben…. ahh, de költőire sikeredett 🙂

  Szatmárhoz kötődő kisfilmek, Szatmár megyében készült olyan alkotások kerülhetnének bele, amelyeket nívósabb tévéállomások rendeltek meg, és nem a baleseti jelentések és a rémségek ihlette tévések műve…

 4. cicalaaany szerint:

  Gasztronómiai találkozó – elég ha csak a szomszédba megyünk, tudniillik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, amely tudja magáról, hogy Mo egyik legelmaradottabb területe, de tudta azt is, hogy valamivel vonzani kellene a turistákat. Akor ötlött eszébe, hogy vannak neki finom kajáit, amelyekért akár turisták hajlamosak vándorolni. Nézzükcsak, mi meg éppen a leszakított Szatmár megye egyik darabja vagyunk. Nekünk is vannak kajáink, amelyek vonzóak. Töltött káposzta, ki a fene ne ismerné? De van még egy rahedli kaja, amely köré ki lehet építeni egy újnyalogató, és jaj de finom felkiáltásokkal teli találkozót…

 5. magyar lóránd szerint:

  Szerintem nagyon jó ötleteitek vannak amit kicsi erőfeszitéssel meg is lehetne valósitani.
  szerintem a Reklámzabálók éjszakája már az idei PMN-be is elférne és még idő is lenne rá megszervezni. mit szóltok?
  Üdv. Magyar Lóránd

 6. kissandras szerint:

  Hozzunk a Szamosra egy állóhajót és rendezzük be bárnak, koncertteremnek, mint az A38 Budapesten! Aztán, ha valami gond van, cirkuszol valaki, lejjebb eresztjük a Szamoson. Végre ide is jönne Vad Fruttik, nem csak a Dolly Roll! (amúgy, ez nem az én ötletem, ha valakit érdekel, a srácokon keresztül megtalálja az ötletgazdát)

 7. hangolat szerint:

  Nagyon jó ötlet lenne, ha a metróalagutak mintájára gyorsforgalmi biciklis-alagutatkat építenének. Mert ha már az autosok nem tolerálják a bringásokat, akkor “undergrund” kell léteznünk… Biztonságos, hatékony, környezetbarát…

 8. nita szerint:

  Nagyon jó ötlet volt ez a blog! Mindig találok valami érdekeset, és ha Kolozsváron honvágyam támad, itt tuti lesz valami eredeti és hazai 🙂

 9. szerint:

  Melegzászló a Lukácsu parkban – A rendezvény arrol szól, hogy leülsz a lócára, és nézed ahogy a Garden Dizájn (má’ nem florisal, má’ Garden Dizájn) 3 másodpercenként kicseréli a szökőkút vízének színét. Azt mondták, a vízszínű azé’ nem volt jó, mert az olyan unalmas, valamint semmilyen vasány jellege sincs. Ha így gondolkozunk, akkor a kék is elég rég óta csobog, szivárványt a népnek.

 10. lalalaka szerint:

  Én nem vagyok nagyravágyó,de elszeretném érni azt,hogy ha a városba megyek és tudni szeretném mennyi az idö s felnézek egy közterületen álló épületre,amin természetesen van óra,rájövök mennyi az idö,de ez nem történt meg velem évtizedek óta.Jó lenne elérni,hogy a villanyóra ami Szatmáron a mai napig egy tájékozódási pont,mükódne,Vagy a székesegyházon.Enyi.

 11. sugarbaby szerint:

  A hajó a Szamoson zseniális ötlet. Egy kiszuperált roncs is megtenné pár ezer euróért, nem kellene szállításra alkalmas legyen. Kihegesztgetni a lyukakat, hogy ne follyon és négy ponton visszahúzó csörlővel és lánccal rögzíteni a mederben elhelyezett négy betonbocskorhoz, ezáltal apadás vagy áradás esetén mindig stabilan állna a vizfelszinen. Bejárat gyanánt lengőhídat javasolnék, pontosan az imént említett apadás és áradás esetére illetve ad egy bónusz feelinget. A hajón üzemeltetett étterem, kocsma, kávézó, stb. által termelt csatornába való elegyet pedig egy átemelő szivattyú segítségével a töltés túloldalán talalható csatornaműbe simán át lehetne vezetni. Akár közpénzből is meg lehetne csinálni, így köztulajdonként pluszközpénzt termelne, amit árvaházra, egészségügyre, otatásra, stb. vagy egy a szennyvizet biokémiai úton lebontó “szargyárra” lehetne költeni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s