A pálinka igen, a plakát nem hívogató!

Posted: szeptember 23, 2010 by cicalaaany in nemfrankó, rendezvény
Címke: , , ,

Nagyon remélem, hogy a rendezvény, amelynek a gondolata már ott fészkel a fejemben egy ideje, nem olyan lesz mint a plakátja.

Ez a dizájn és az ízlés tökéletes megcsúfolása. Minimalistának indul, de szerintem a Bauhaus vonulat sikítva kérné ki magának.

Elemezzük picikét. Van ugyebár egy fesztivál, amellyel hagyományt kívánnak teremteni, mitöbb, még a Szatmári Pálinka Lovagrendet is megalakítják. Nos, sem ezt, sem a programot nem kívánják az utca népének tudomására hozni. Legyen elég nekik az, hogy elsején, másodikán és harmadikén tart a rendezvény. A helyszín a szatmárnémeti Kossuth kert és az avasfelsőfalui Falumúzeum. De melyik helyszínen pontosan mikor????


Na, erre sem én nem kapok választ, sem mások, akik mindössze ezen plakát alapján akarnak eljutni a helyszínre. Mondjuk gondolok itt a turistákra. Ugyanis ahogy a csak román nyelven kommunikáló falragaszról leolvashatjuk, ez bizony egy nemzetközi fesztivál.
Felül és alul a támogatók logói sorakoznak. Ugyanis ez egy neves rendezvény, amelyet az Európai Unió, a Román Kormány, a Szatmár Megyei Tanács, valamint a Strukturális Alapok is támogat. Nem is beszélve arról, hogy a REGIO program keretében lett leszakítva a helyi kezdeményezésre pénz. Az ötlet simogatja a szívet-lelket, hiszen legyünk büszkék arra, ami ebben a régióban jó. Oly kevés van ezekből úgyis. De így?

A plakát fő vonulata pedig egy fekete háttéren talán pálinkaszínű betűket csepegtető kancsó. Szentséges szalamandra! Remélem, hogy a projekt összköltségvetéséből erre csak egy hangyányi összeget szántak, mert ha bárki ezért a förmedvényért egy kupicánál többet mert el kérni, az máris súlyosan meglopta az összes támogató intézményt.

Nem azt mondom, hogy rögtön az elején a Gyulai Pálinkafesztiválhoz hasonló kiadvánnyal jelenjenek meg, de azért aközött és a mienk között még elférne pár árnyalat.

Nem értem a fekete alapot sem. Ilyen sötét a jövő, hogy már csak a pálinka mértéktelen fogyasztása segíthet? Vagy addig kell inni, amíg ez a sötétség el nem nyeli a tudatunk? Ha tovább gondolkodnék, akkor kiötölhetnék pár dolgot, ami eszembe jut a fekete alappal kapcsolatban, de remélem, hogy valaki értelmes magyarázatot tud adni arra, hogy mi köze ennek a plakátnak egy olyan fesztiválhoz, amely a határtalan jókedvről szól majd várhatóan.

Bár az is lehet, hogy a jövő pénteki kezdés előtt még kinyomtatnak egy olyan plakátot, amelyen további információk találhatóak. Logikus lenne, bár nem a földi logika szerint.

Vagy ez lenne az uniós konform plakát, amely mutatja, hogy válság van? Mind színekben, mind gondolatokban. De mi csakazértis megtudjuk a részleteket, és  leközöljük.

Reklámok
Hozzászólások
 1. zsolti szerint:

  Szerintem a plakat otlete mar egy masik palinkafesztival alatt szuletett meg, valamikor hajnalban, amikor Gyorgye es Dzsiku azon vitatkoztak, hogy megis milyen szinkombinacio illene az egyelore meg nem is lehet tudni milyen szinu alapra, s mikozben magas roptu, sztoikus gondolkodokat is megszegyenito eszemefuttatasokat puffogtattak a szineket illetoen, a felkelo nap sugara beragyogta a munkasszallito kober mar amugyis koszos es felig kitort pokhalos ablakat, s az aranysarga napfeny ravetodott Gyorgye (diadal)ittas arcara, s megszuletett:EURECA, MAI:) AM GASIT BAI:) Legyen kancso, felig megdontve, mert mar amugyis volt egy a kezeben, s majd az elvtarsak is aldasukat adjak ra a magassagos europai parnasszusbol:)
  Hat, valahogy igy keletkezhetett ez a plakat:)

 2. Sir John szerint:

  Gyakorló DTP és grafikai tervezőként csak alátámasztani tudom a fenti véleményeket.

 3. Rekettye szerint:

  Errol egy roman konyak reklam jut az eszembe: “N-ai cu cine, dom’le, n-ai cu cine”!

 4. troll szerint:

  Pffff… ezért még az egy kupica pájinka is sok. Habár elképzelhető, hogy a plakát a kiegyensúlyozatlansága, széttöredezettsége, igénytelensége és sötétsége által talán a jauféle balkáni alkeszekre utal. Akkor viszont nem értem, hol marad a kancsóról a hetykén félrecsapott és előregyűrt kötött sapka mode á Decsebál, vagy a Szalacsi Sándor által halhatatlanná tett svájcisapka, tájainkon bászka. A részletes program hiánya csak a természetes szelekciót segíti elő: az igazi páleszbarátok majd az orruk után mennek 😀

  Utóirat: ennél a fontnál csak a Comic Sans vagy a TNR lehetett volna rosszabb…

 5. szerint:

  Szerintem meg az történt, hogy a rendezvény szervezőinek eszük ágában sem volt plakátokat készíteni, viszont a pályázat, vagy a támogatók megkövetelték, hogy szerepeljenek a plakáton, amit persze ragasszanak ki.

 6. Andras szerint:

  http://www.festivalulpalincii.ro/url/Comunicat-fip-sm

  Fennebbi linket mindenkinek a figyelmébe ajánlom… Bár a fesztivál “multietnik” meg “multikulturál”, a honlap csak az állam hivatalos nyelvén olvasható…:(

  Itt tanáltam, hogy a fesztivál költségvetése 943.134,50 lei, azaz 220.941,86 Euro, azaz évente 110.470,93 Euro….

  Ezért olyan – talán mondhatjuk homályosan megfogalmazott – általános célkitűzést kell megvalósítani, mint “promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică, prin creşterea vizibilităţii judeţului Satu Mare pe harta turistică a României şi promovarea produselor tradiţionale româneşti.” (bocsi, negyedórát ültem a szöveg mellett, de nem tudtam lefordítani)

  Majd ez részleteződik, a legjava pedig:

  “Proiectul “Festivalul Internaţional al Pălincii Satu Mare” vizează activităţi menite să facă judeţul Satu Mare o destinaţie atractivă pentru turism, afaceri, împreună cu dezvoltarea produselor turistice ŞI CREŞTEREA UTILIZĂRII INTERNETULUI ÎN SERVICIILE DE PROMOVARE TURISTICĂ” (kiemelés tőlem). No de ezt hogy fogják megvalósítani?

  Vannak ismerőseim, akik szerveztek már egy-két rangos, tömegeket megmozgató rendezvényt, a fennebbi összegek töredékéért… De néhány ötlet, hogy ez miért kerül olyan sokba:

  1. Drága a pálinka
  2. Válság van
  3. A hagyomány és a kultúra mindig drága
  4. Drága a pálinka
  5. Uniós szinten még így is olcsó
  6. Drága a pálinka
  7. Sokba kerül a hirdetés
  8. Levitték a közalkalmazottak fizetését
  9. No meg a pálinka is drága

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s