Hétfőüi jauemberek, videjó, kalambau

Posted: szeptember 6, 2010 by szatmárisrácok in mindennapok, nemfrankó
Címkék: , , , ,

Kellemes hétfő reggelt, gondtalan termékbetakarítást kívánok minden kedves olvasónak!

A C12-es blokk tetején berendezett szerkesztőségünkbe a hétvégén felbecsülhetetlen értékű videó érkezett: nekünk csak szóban sikerült összeszedni pár jau szatmári kifejezést, a lennebb található videó (sajnos) ugyanezt élőben nyomja, és komolyan is gondolja.

Következzen a videó, pontosabban videjóu, arrul a csávóurul aki tudja mitűl döglik a légy. Alant pedig ugyanez, 12. osztályos irodalmi verselemzéssel is, azok kedvéért, akik művészkávézóból  böngészik piciny oldalunkat!

Repperi öntudat és posztmodern valóságértelmezés az uccárul

A feltörekvő posztmodern költőgeneráció újabb egyénisége, MC Colombó, ejtsd Kalambau, “En vagyok a kyraj” című költeményében az ars poetica mellett a társadalmi különbségekre, generációk közti harcra és számos hétköznapi problémára reflektál.

A látványos és szuggesztív elemekben bővelkedőü videóu hatásos képpel indít: az Ostrovului utcai garzon negyedik emeletén, a fényből a sötétbe közelít a főhős. Járásában megtalálható a népmesék szegénylegényének búskomorsága és 2PAC Shakur próféta határozott fellépése.

A vágás után egyből a valóságban találjuk magunkat, a sötét Lucian Blaga sugárúton, a három napkeleti bölccsel a háttérben, cigivel a kézben, Colombou bevezet saját kis világába, a költői én-kartierbe. Hangsúlyos és időmértékes verselés, szótagszámlálás és az ilyen klasszikus praktikák helyett Kalambau szinte csak asszonáncokkal dógozik, frappáns rímeiben megbújnak a színesztéziák, költői túlzások (éjn vaok a legnagyobbhomlokú rablou)

Az intertextualitás jelen van itt is, mint minden zsenge tehetség korai költészetében, fellelhetjük Zana Zoltán költészetének számos elemét, zeneiségben pedig a hősi halált halt Notorious BIG és mások által is elcsépelt dallamok simogatják szőrös szívünket.

A költői önazonossághoz tartozó névválasztás nem a legszerencsésebb, tekintettel arra, hogy ugyanezzel a névvel fut évek óta Magyarország legtehetségesebb rap/ragga/ska/stb énekese, az igazi MC Columbo, az Irie Maffia / Brains kombó mozgatórugója.

A szatmári MC Colombou produkciója tehát, tisztelt olvasouk, a hétfő reggeli szatmári mocsok, hallgatása közben megborzongva gondolunk arra, hogy ilyen alakok pisálnak a tűzoltótorony tövébe. Egy újabb szelet azon szatmári szubkultúrából, amiért megéri emigrálni Zimbabwéba.

Hozzászólások
  1. mózika szerint:

    ez egyszerre nagyon jó meg szomorú is. remélem nem adnak ki albumot

  2. guguc szerint:

    Le vagyok döbbenve. Eddig azt hittem, hogy Varga Gyuszi a legnagyobb homloku rablou…

  3. micka szerint:

    örülök hogy megtaNáltátok eztetet a gyöngyszemet. én azért értékelem, hogy ennyit dougozott a kis videjóklippel a fijatalember.

  4. negyvenegyedik rablau szerint:

    emmá réjgi, tesaukáim

  5. Gyalogkakukk szerint:

    Régi, régi, de a hülyeség örök!

  6. Boer Ádám szerint:

    “Mondjátok emberek, ez már Európa?”

  7. Tete szerint:

    Dikkjauember! A gádzsó tuggya mitül döglik a líígy…

  8. Rekettye szerint:

    Na, ez egy gyongyszem! Nem tudom ha eszrevettek a tisztelt magyar olvasok, az elejen amikor aszmodja ja gadzso hogy “Megcsinallak en hamarabb tegedet”, az az elhiresult “Te facem pe tine” dumabol szarmazik, amit annak idejen a BUG Maffia talalt ki, ezt mint olah mondom. Tehat ez is egy bizonyiteka a “convietzuire interetnica”-nak. Meg az is hogy “Mars innen te fraier, ugyse leszel kemeny”! Nagyon cool!

  9. Balog szerint:

    Én elbeszélgettem vele még annó novemberben, és akkor azt ígérte, hogy ha megjelenik a lemeze, majd ad nekem egy ingyen dedikált példányt. Azóta is feszülten várok.

  10. Tempetőfi szerint:

    Megmentette az egész hetemet, visszamenőleg. Ritka nagy élmény volt.

Hozzászólás